Untitled Document

Оброк на „Пророк Йона“, село ЗаселеСтарият оброк е разположен в източната част на селото, до една от сградите на бившият стопански двор. В селото вече никой не помни на кой светец е бил посветен и кога се е празнувал оброкът.

За разлика от другите кръстове в района, украсата му е релефна, а не врязана. Едното му от четирите равни рамена в момента е отчупено. От лицевата му страна е изобразен равнораменен кръст, украсен от релефни кръгове и завършващ със соларни елементи, в най-горният от които е вписан малък кръст, а останалите повтарят слънчевия символ в различни комбинации.

Върху гърба на кръста с неравни букви е врязан надпис: „Пророк Йона 1898 г.“. Интересно е, че надписът е поместен в запазеното поле на тялото и едното рамо, т.е. – той е бил поставен след отчупването на едното от рамената на кръста. Този факт говори, че самият кръст е много по-стар от изписаната година. Самият надпис е врязан и непохватен – в пълен контраст с прецизната украса на лицевата страна на кръста.

Вероятно това е един от най-старите кръстове, не само в селото, но и в района на Искърския пролом. За това говори неговата украса, фактът, че в селото отдавна е загубен споменът за него, а също и надписът от 1898 г., който е бил поставен едва след като оброкът е бил повреден и вероятно споменът за него е започнал да изчезва.

Посвещението на Пророк Йона също е уникално за района. Пророкът е персонаж от Стария Завет, според преданието, живял около 800 години преди Рождество Христово. Почитан е сред моряците защото се спасил от удавяне като прекарал три дни и три нощи в корема на кит, който накрая го изхвърлил на брега.

Оброк на „Пророк Йона“, село Заселе


DD 43.0409167 23.333555555555556

DMS N 43° 2' 27.3'' E 23° 20' 0.8''

Untitled Document
Copyright © SVOGE Heritage Program
Untitled Document