Untitled Document

Християнски некропол, село ЗаселеВ центъра на село Заселе, неподсредствено зад сградата на Кметството, е разположен съвременният комплекс „Елата“. Комплексът предлага удобни двуместни бунгала, малък хранителен магазин и ренторант.

В двора на комплекса са събрани и изложени 11 каменни кръста и фрагмент от надпис. На времето тези кръстове били подпрени на оградата срещу кметството. Никой не помни от къде са и за какво са били предназначени. При построяването на училището обаче, чиято сграда сега опира до източната страна на комплекса, са били разкопани човешки кости. Според местните хора на това място е имало „турско гробище“, тъй-като около скелетите са били намерени „турски пари“.

Разбира се, тъй-като в селото никога не са живели етнически турци, разкопаните стари гробове със сигурност принадлежат към много старо християнско гробище. Толкова старо, че в паметта на местното население е изчезнал всякакъв спомен за него, до откриването на гробовете при строителството на училищната сграда. Кръстовете, които дълго време са седели в близост до мястото, със сигурност се били извадени именно от това гробище. Че в случая става въпрос за най-старото население на селото говори и фактът, че само на 50 м от мястото се намира селската църква Св. Петка. Турските монети, които са били открити около скелетите, определят времето, когато гробището е функционирало. Те са „турски“ защото по това време населението е използвало турски пари, а не защото гробовете принадлежат на турци. За съжаление находките са били разпръснати и в момента е много трудно да се каже към кое точно време се отнасят откритите гробове (а и кръстовете). Сигурно е само това, че те са много ранни, до толкова, че в паметта на селото се е изгубил всякакъв спомен за тях.

Кръстовете, които в момента се намират в двора на комплекс Елата, също показват, че става въпрос за много ранна епоха. Фактът, че те произхождат от стари християнски гробове, но върху тях липсват всякакви надписи (например името на починалия или годината), също говори за много стара традиция, предхождаща времето на XIX век, когато върху надгробните кръстове започват да се изписват имена и години.

„Турските пари“, открити около старите скелети, биха дали много ценна информация за времето на съществуване на най-старото гробище в селото. Намиращата се в близост църква в този случай, вероятно също ще се окаже много по-стара, отколкото е известно. Разкопаните гробове са пренадлежали на предците (или на най-старото известно население) на селото и само незнанието е попречило на местните хора да съхранят или да придобият информация за своето минало и за хората, чиито наследници са те в момента.

Християнски некропол, село Заселе


DD 43.0405556 23.3298

DMS N 43° 2' 26'' E 23° 19' 47.28''

Untitled Document
Copyright © SVOGE Heritage Program
Untitled Document