Untitled Document

Тракийска могила и оброк „Св. Георги“, село ДружевоОброкът е разположен южно от селото, на свещено място, свързвано с романтична легенда за цар Константин и царица Елена (виж „Градището“ край село Дружево). Преданието разказва, че на времето тук са се издигали два кръста – единият е бил поставен върху гроб на велик воин, а другият – на мястото на съвременния оброк. Дървото, под което е бил поставен кръста, навремето е било друго, но след като изсъхнало и паднало, на същото място поникнало ново. Според местните жители, даже и новото дърво е на повече от 200 години.

Кръстът на Св. Георги наистина е разположен под голямо и старо дъбово дърво, но още по-интересен факт е, че той бележи мястото на древна тракийска могила. Могилата е с внушителни размери, но поради слягането на земните пластове с течение на времето и растителността върху нея, споменът за нейното съществуване се е изгубил и понастоящем може да бъде различена само от специалисти.

В по-късно време южно от могилата възниква селище, чиито останки в момента са слабо различими на терена. Именно с тези древни сгради е свързана друга легенда, според която това са останките на летния дворец на император Константин и неговата майка Елена.

Определено мястото е наситено с история и съвременният оброк там го бележи като „свещено“ за жителите на селото. Оброчният кръст там, също както и другите останки, е стар и вероятно е почитан от дълго време. В момента мястото се белжи от изключително красив и много висок каменен кръст, изработен от местен варовик. В неговите основи обаче, е положен още един (по-стар), а отстрани – трети, силно обрушен и повреден. Всички тези кръстове поетапно са били сменяни и тяхната история се губи далече в миналото.

Последният от трите кръста, поставен на мястото, се датира от специалисти в началото на XX век. Той е с много големи размери – височина 1,70 м и лицевата му страна е покрита с богата врязана украса. Основата му е белязана от слънчев полукръг, заобиколен от меандри с врязани латински кръстове в центъра. В централното поле е изобразен равнораменен латински кръст , овенчан от волути.

По-старият кръст, положен в основата на оброка и с височина 84 см и с проста украса от вдълбан равнораменен кръст в центъра. Най-старият е отчупен, изработен от ронлив бигор със запазено едно странично рамо и основа.

Оброчището на Св. Георги и „летният дворец“ на Корстантин и Елена край Дружево са древно място, където най-впечатляващият факт е запазената историческа памет и почитта към нея, която е жива и в наши дни.

Тракийска могила и оброк „Св. Георги“, село Дружево


DD 43.12505 23.358411111111113

DMS N 43° 7' 30.18'' E 23° 21' 30.28''

GPS трак: Пешеходен маршрут село Дружево – Градището

Разстояние: 1,6 км

Максимален наклон: 17,2%, -16,0%

Надморска височина: 892, 904, 919 м

Untitled Document
Copyright © SVOGE Heritage Program
Untitled Document