Untitled Document

"СВ. СПАС", СЕЛО ДОБЪРЧИННамира се в махалата Шумаците на село Добърчин, пред къщата на Борислав Велков. Оброкът е бил открит повален пред оградата на двора и изправен от собственика. За него се знае само като легенда, че е бил посветен на Св. Спас. Отдавна това оброчище е забравено и не се празнува.

Кръстът е стар, изработен от бигор, силно повреден в момента. Формата му е равнораменна като хоризонталните рамена са правоъгълни, а вертикалните широки в краищата и стесняващи се в основата си. Върху кръста са гравирани знаци във формата на кръстчета.

Легендата разказва, че на това място освен кръста е имало и страноприемница. Източно от кръста наистина личат останки от стари зидове с дебели 0,80 м стени на суха зидария. Местните разказват, че в старо време село Добърчин е било разположено в ниското, а на това място не е имало къщи. По-късно, когато турците са започнали да строят път в близост, хората са избягали по чукарите и така са се формирали днешните махали. Така около оброка са се заселили хора, а святото място е било забравено.

"Св. Спас", село Добърчин


DD 42.9935 23.28605277777778

DMS N 42° 59' 36.6'' E 23° 17' 9.79''

Untitled Document
Copyright © SVOGE Heritage Program
Untitled Document