Untitled Document

ТРАКИЙСКА КРЕПОСТ, СЕЛО МИЛАНОВОСтатут: без статут.


Крепостта е разположена на 500 м надморска височина върху планински склон с южно изложение. Заема площ от около 400 кв. м и е лесно достъпна от асфалтовия път, водещ от Искърското дефиле към село Миланово. По същия път е разположена и туристическа пътека, стопанисвана от Природен парк „Врачански Балкани“, която обаче започва малко преди крепостта и води в северна посока към Миланово.

Крепостта е лесно достъпна по пътечка, която започва от втория обратен завой на дясно на асфалтовия път. Пътеката излиза почти веднага на равна планинска тераса, върху която ясно личат останките от два вала. В по-голямата си част повърхността е покрита с рушевини от ломени камъни, които вероятно принадлежат на разрушени каменни постройки. Южният склон на терасата е надвесен над Искърския пролом и от него се открива панорамна гледка към Гара Лакатник и МВЕЦ Лакатник. По ръба на склона добре личи очертанието от основите на крепостна стена, която прерязва южния склон на възвишението. В югоизточната част са запазени останките от три верижни помещения, градени от ломени камъни без спойка. Стените достигат до 1 м височина и са съхранени благодарение на лекото си вкопаване в склона.

В югоизточната част на скалната тераса личат основите и на кръгла кула, също запазена във височина до 1 м. От кулата започва и част от добре съхранен зид от крепостна стена с дебелина около 1,5 м, градена в същата техника, както и останалите помещения.

Целият терен северно от верижните помещения и кулата е осеян с каменни струпвания, които вероятно представляват разрушени постройки. Обектът е бил интерес и на иманярска дейност, тъй-като на много места личат опити за разкопаване. Все-пак, рушевините и нападалите камъни не са позволили незаконните изкопи да навлязат в дълбочина и това до някъде е съхранило обекта.

Начинът на градеж (неголеми ломени камъни на суха спойка), запазените данни за планировката на крепостта, както и нейната локализации, предполагат съществуване през тракийския период.

Крепостта е разположена на изключително достъпно място и въпреки че не е включена в нито един от поддържаните туристически маршрути в района на Лакатнишките скали, очевидно представлява интерес за посещения. На мястото е поставена грубо скована маса с пейки, а част от нападалите камъни са подредени така че да наподобяват стари жилища.

Поради добре запазените помещения и лесния достъп, тази крепост лесно може да бъде превърната в атрактивно място за посещения.

Тракийска крепост, с.Миланово


DD 43.08985806051633 23.40263307094574

DMS N 43° 5' 23.489'' E 23° 24' 9.479''

GPS трак: Гара Лакатник - Тракийска крепост

Виж маршрут Гара Лакатник - х. Тръстена - Х. Лескова

Untitled Document


Untitled Document
Copyright © SVOGE Heritage Program
Untitled Document