Untitled Document

"ГРАДИЩЕ", СЕЛО БАТУЛИЯСтатут: Режим А (изключен от земеползване).


"Градището" при с. Батулия е разположени на около 600 м надморска височина, върху тесен планински рид, чиято максимална широчина не достига повече от 10-15 м. Дължината на укрепеното пространство е около 100 м. Формата му е ветрилообразна с максимално разширение в източния край.

В момента мястото е силно обрасло с дъбова гора и останките от укрепителното съоръжение са слабо различими по южния и северния ръб на рида. Запазената височина на каменното укрепително съоръжение над нивото на съвременната повърхност е не повече от 0,5 м. Все-пак трябва да се има предвид, че съвременното ниво е повдигнато значително, вследствие нападалите рушевини от крепостните стени и че след евентуалното премахване на тези рушевини запазената височина на укреплението вероятно ще се окаже много по-голяма.

Крепостните стени са градени от ломен камък, споен с бял хоросан. На местата, където техните останки личат добре, стените достигат дебелина от 1,5/2,0 м. Трасето на крепостната стена се проследява добре в протежение на около 20 м по южния ръб на рида и на повече от 100 м по северния. В най-източната част на укрепеното пространство се различават очертанията от четвъртита кула.

Подходът към крепостта се е осъществявал от запад чрез скален процеп с широчина от около 1 м. Това е и най-тясното място на укреплението. В северната скала на входния процеп все-още личи кръгъл отвор, вероятно свързан с конструкцията на портата.

Във вътрешността на укрепеното пространство иманярски вкопавания са разкрили части от вътрешното застрояване - каменни съоръжения със запазена височина до 1 м и градеж от ломени камъни на суха спойка. Благодарение на нападалите рушевини, с каквито е осеян терена, иманярските вкопавания са плитки и не достигат до културен пласт (засягат само нападалите камъни, чието отстраняване е много трудно).

В момента тук се провеждат археологически разкопки.

Пешеходен маршрут с. Реброво - "Градището" при село Батулия


DD 42.8992694 23.429255555555557

DMS N 42° 53' 57.37'' E 23° 25' 45.32''

Разстояние: 4,44 км

Максимален наклон: 42,8%, -35,3%

Надморска височина: 497, 541, 622 м

GPS трак: Реброво - Градището

Виж маршрут с. Реброво - х. Буковец - х. Лескова
"Градището" при с. Батулия е едно от малкото лесно достъпни старопланински крепости. До него е напълно възможно да се достигне с обикновена (а не високопроходима) кола като се следва отклонението от главния път Е16 (София - Своге) за село Батулия и в източния край на селото се завива вляво, където указателна табела "Батулийски манастир" сочи посоката.

Достъпът до Градището е напълно възможен и пеша. До село Реброво има удобни влакове, а от селото се следва посока към главния асфалтов път Е16 и отклонението за село Батулия. От тук маршрутът тръгва по десния бряг на река Батулийска с панорамна гледка към нея и много слаб наклон. Дължината му е малко над 3 км, а в селото има много ресторантчета и кафенета, удобни за почивка преди изкачването към Градището.

Пътят към манастира, който започва веднага след селото, е покрит с чакъл и широк. Има едно единствено разклонение, където трябва да се поеме вляво. Наклонът е доста голям, но пътят не е дълъг и завършва в двора на манастира "Св. Никола". Входът към Градището е разположен непосредствено до източния ъгъл на манастирската сграда.


Untitled Document


Untitled Document
Copyright © SVOGE Heritage Program
Untitled Document