Untitled Document

"ГРАДО", ГАРА БОВСтатут: Режим А (изключен от земеползване).


Крепостта се намира югоизточно от Гара Бов, на около 700 м от ЖП гарата. Разположена е на около 500 м надм. вис., върху най-източния рид на планински хребет, чиято най-висока точка е връх Църни камък (877 м.). Заема не голямо пространство по протежение на тесния рид, който се развива в посока изток-запад. Цялото било е покрито с рушевини от грубо ломени камъни. Както изглежда, единствените оригинално запазени градежи са по северния и южния склон на рида, където личат силно разрушени основи на зидове без следи от спойка.

Ридът е с камениста структура и оформя две естествени тераси, разположени една под друга. В най-високата си част (западната) теренът е преграден и от тук започва частен имот, който също е разположен върху част от територията на крепостта.

Понастоящем върху крепостта са изградени съвременни каменни зидове, които не са оригинални, но създават такова впечатление. Върху по-ниската от двете тераси е оформено каменно съоръжение, което чрез няколко стъпала отвежда до малка тераса с побито българско знаме върху нея. При южния склон на рида е поставена метална самоделна табела, която гласи: "Здравен кът - Панорама. Трудово визуална панорамна терапия. Човече, от където и да идваш, седни, отпочини и добра дума кажи, ако си Човек, ако не си, отмини си със здраве. Благодаря ви, че пазите чисто."

Съвременните "преправки" върху този археологически обект почти изцяло са заличили оригиналният план и градежи на крепостта. Както изглежда, крепостните стени са били разположени по-ниско от съвременните им реплики и са били градени от ломени камъни на суха спойка. Този вид градеж е характерен за тракийския период (V-III в. Пр. Хр.), както и за някои старопланински крепости от времето на Второто българско царство (XIII-XIV в.). Малкият размер на укрепената площ показва, че крепостта е изпълнявала наблюдателни функции. От нея се открива панорамна гледка към река Искър и към съседните, значително по-високи върхове.

Пешеходен маршрут Гара Бов - Градо


DD 43.01987036620776 23.35733324289322

DMS N 43° 1' 11.533'' E 23° 21' 26.399''

Разстояние: 750 м

Максимален наклон: 24,5%, -17,7%

Надморска височина: 428, 455, 488 м

GPS трак: Гара Бов - Градо

Виж маршрут Гара Бов - Крепостта Градо
Крепостта "Градо" е леснодостъпна и разположена в близост до ЖП гарата на Гара Бов, от където се тръгва на юг. Пресича се река Трескавец и на втората отбивка се завива вляво, където се поема по доста стръмна улица. В края на уличката е разположена крепостта.


Untitled Document


Untitled Document
Copyright © SVOGE Heritage Program
Untitled Document