Untitled Document

МОГИЛЕН НЕКРОПОЛ ВРЪХ "МОГИЛАТА", СЕЛО РЕБРОВОБез статут


Некрополът е разположен в подножието на връх „Могилата“, на 970 м надморска височина. Мястото е достъпно от село Реброво и е отдалечено от гарата на 5 км. За да се достигне до тук се пресича съвременното село северно то жп гарата и се следва посока юг до махалата Козяк-Огорелица, където се завива на изток. Пътят води през местността Голямата поляна и следва непрекъснат наклон, който продължава няколко километра.

Некрополът се състои от три ясно различими могилни насипа и вероятно от още една могила, разположена върху самия връх „Могилата“, която за момента не може да бъде идентифицирана със сигурност поради нарушаването на терена, вследствие изграждането на това място на телевизионен ретранслатор.

Две от могилите са разположени в подножието на върха, третата върху естествено възвишение също в подножието на върха. Върху нея е поставен оброкът „Св. Илия“, поради което могилният насип е леко подравнен, но все-още ясно личи върху повърхността на околния терен.

Съществуването на оброчище, създадено в рамките на древен тракийски некропол е поредния случай на територията на община Своге, който показва, че местното население следва изключително древни традиции. Тази приемственост е учудваща, тъй-като засяга изключително дълъг период от време – над 2 500 години.

Могилен некропол до връх "Могилата", село Реброво


DD 42.897707656948505 23.36413264274597

DMS N 42° 53' 51.748'' E 23° 21' 50.877''

GPS трак: с. Реброво - връх "Могилата"

Untitled Document
Copyright © SVOGE Heritage Program
Untitled Document