Untitled Document

Тракийска могила при манастира „Свети Пентелеймон“, село ОгояБез статут


През 2017 г. беше извършен оглед от специалисти на мястото, известно като „Манастирът Св. Пантелеймон“ край село Огоя. Внимателната преценка на терена, както и изследването на рушевините около църквата дадоха нова информация за мястото и неговата история. Изясни се, че т.нар. „останки от манастирски сгради“, които са в основата на легендата за съществуването на манастир на това място, на практика представляват рушевини, отстранени при подравняването на билото на голяма тракийска могила.

Както и при всички останали тракийски надгробни паметници в региона, и тази могила е била покрита с каменен „кожух“. Мястото се е запазило в народната памет като „свещено“ и след приемането на Християнството тук е била построена църква, като по този начин старото светилище е продължило да бъде почитано.

В момента около развалините на старата църква ясно се проследява могилния насип на още по-стара тракийска могила. Тя е била издигната на видно място, от което се открива панорамна гледка. Могилата е с много големи размери и поради тази причина се възприема от неспециалистите като естествен хълм. Всъщност тя доминира над околния терен именно с големината си и вероятно представлява част от разположения само на 600 м северно древен тракийски некропол.

Освен съвременно оброчище, мястото може да бъде определено и като изключително древно свещено място, което заслужава вниманието на изследователите. Закътано дълбоко в планината, разположено на около 1000 м надморска височина, манастирът Св. Пантелеймон и древният тракийски надгробен насип са съхранили история, която се губи далече във вековете.

Тракийска могила при манастира „Свети Пентелеймон“, село Огоя


DD 42.9184944 23.503983333333334

DMS N 42° 55' 6.58'' E 23° 30' 14.34''

Untitled Document
Copyright © SVOGE Heritage Program
Untitled Document