Untitled Document

ЦЪРКВАТА "СВ. СПАС", СЕЛО ОГОЯСтатут: Нерегистриран


Църквата е разположена в източния край на съвременните гробища на село Огоя. Не е регистрирана като исторически или археологически паметник и до този момент не е била известна на науката.

Очевидно става въпрос за много стар християнски паметник. Вероятно преди векове е изпълнявала функциите на гробищна църква. Не е ясна причината , поради която е била изоставена. Така или иначе – около нея християните са продължили да погребват своите мъртви.

В момента църквата е в развалини. Ясно се открояват два периода. В първия църквата е била еднокорабна, едноабсидна, с малко размери. По-късно към нея е бил пристроен притвор, два пъти по-голям от първоначалната сграда. В окончателния си вид църквата е представлявала внушителна постройка с дължина около 20 метра.

Вероятно изграждането на новата селска църква „Св. Архенгел Михаил“ (в началото на XX век) и сложило край на съществуването на гробищния храм Св. Спас. Неговите развалини са част от историята на региона и до този момент не бяха регистрирани и описани. Те са интересни както за случайния посетител, така и за хората, чиито предци са изградили и стопанисвали този храм.

Църквата "Св. Спас", село Огоя


DD 42.9061028 23.524869444444445

DMS N 42° 54' 21.97'' E 23° 31' 29.53''
Untitled Document
Copyright © SVOGE Heritage Program
Untitled Document