Untitled Document

"СВ. ПАРАСКЕВА", С. БРЕЗЕСтатут: паметник на културата с местно значение (художествен)

Писмо № 328 от 28.01.1982 г.


Църквата е изградена през 1846 г. След като незнайно кога бил разрушен старинният манастир край Брезе, днес известен като „Св. Спас“, дълго време местните хора се черкували в Искрецкия манастир, а ежедневните християнски обичаи изпълнявали на оброчищата. Ако се съди по големия оброчен кръст, намиращ се в черковния двор, който е посветен на Свети Петър, може да се предположи, че на това място е имало оброчище и преди построяването на църквата.

На стената на църквата има ктиторски надписи. Вътрешността на храма е изографисана две години след изграждането му, през 1848 г. от местния образописец Яначко Станимиров, който е известен и със зографията си в Искрецкия манастир. Неговият подпис липсва в брезенската църква, но брежани помнили съселянина си зограф.

През 1889 г. към църковната сграда от запад е пристроен притвор, в който да се побират по-голям брой богомолци.

В архитектурно отношение църквата е еднокорабна, едноабсидна, с притвор и навес от запад. Покривът е двускатен като абсидата има самостоятелно покритие. Главният вход на храма е от запад, но има още един от южната страна на наоса. Градежът е масивен, от каменни блокове, споени с хоросан.

Около църквата освен оброчният кръст, който с внушителните си размери (височината му е около 1,50 м) се явява един от най-големите кръстове в Западна България, има други, по-малки надгробни кръстове, повечето поставени на гробовете на местни свещеници. Тези кръстове представляват редки образци на българското пластично изкуство, несрещащи се в други райони. Прави впечатление, че между тях присъства кръстът на „ПОПЪ ГЛЪПЪ КИТОВЪ“ – братът на Гроздан Китов (1810-1904), известен като игумен Герасим от Свогенския манастир.

Църквата "Св. Параскева", село Брезе


DD 43.019231073952355 23.215070217847824

DMS N 43° 1' 9.232'' E 23° 12' 54.252''

Виж маршрут с. Брезе - с. Зимевица - с. Заселе
Църквата "Св. Параскева" е разположена югоизточно от Брезе, на пътя между селото и махала "Реката". Достъпът до църквата е изключително лесен, но и тук, както и при други паметници в общината, липсва указателна табела, така че е препоръчително да се ползва GPS или внимателно да се следи за отбивката, която е пред входна на църковния имот.

До село Брезе има обществен транспорт, но рейсовете са малко и неудобни. Най-лесният начин да се стигне до тук е с кола, но до селото може да се достигне и пеша като се тръгне от Искрец. Преходът е дълъг 4,50 км и отнема около час и половина ходене по асфалтов път.

Църквата е разположена на самия път. Понастоящем не е отворена за посетители, но в двора ѝ могат да се разгледат интересни възрожденски кръстове, включително и оброкът "Св. Апостол Петър", който впечатлява със своите размери. Североизточно от църквата се намира и свещено изворче, което според преданията е лековито.


Untitled Document
Copyright © SVOGE Heritage Program
Untitled Document